AMSTERDAM - Een Syrische parlementariër heeft de kersverse Syrische oppositieraad bekritiseerd. Volgens hem is de raad niet in staat om het regime van president Bashar al-Assad ten val te brengen.

Khaled Abboud zei dit maandag tegenover het persbureau Associated Press. Abboud is van mening dat de in Istanbul opgerichte Raad zichzelf misleidt.

Syrische dissidenten hebben de Nationale Raad gevormd met als doel al-Assads regime omver te werpen. Volgens de oppositie staat Syrië door het beleid van de president aan de rand van een burgeroorlog.

De raad is opgericht om de versnipperde oppositiebewegingen te verenigen. Abboud noemt de doelstellingen van de Syrische Raad een droom die nooit zal uitkomen.

Libië

Met de vorming van de Syrische Raad lijkt het land in de voetsporen van Libië te treden, waar tijdens de opstand tegen de verdreven dictator Muammar Kaddafi de Nationale Overgangsraad (NTC) werd opgericht. De Overgangsraad kreeg internationale erkenning en groeide uit tot het belangrijkste bestuursorgaan in Libië.

Syrische inwoners in het midden en zuiden van het land gingen zondag direct de straat op om de vorming van de oppositieraad te vieren.

De nieuwe raad bestaat onder andere uit liberalen, activisten, nationalisten en islamieten. De Syrische opstand, die in maart begon, heeft al aan zeker 2700 mensen het leven gekost.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten