TUNIS - De campagne voor de eerste verkiezingen na de volksopstand in Tunesië is zaterdag van start gegaan. 

In januari verdreven de Tunesiërs hun president Zine El Abidine Ben Ali na een maand van hevige protesten. Het was het startsein voor volksopstanden in onder meer Egypte, Libië en Syrië.

De afgelopen negen maanden was er nog altijd sprake van demonstraties, lokale onrust en een toename van criminaliteit en velen hopen dan ook dat de verkiezingen stabiliteit in het land zullen brengen.

Positieve impact

De rest van de regio kijkt gespannen mee. Volgens Karl Lamers, voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de NAVO zal 'het succes van de democratische transitie in Tunesië een positieve impact hebben op democratische experimenten in de rest van de Arabische wereld'.

De Tunesiërs kiezen over drie weken een constitutionele vergadering. De partijen die gekozen worden hebben een jaar de tijd om een nieuwe grondwet te schrijven waarin zal staan hoe de Tunesiërs hun land gaan regeren. Vervolgens worden er parlementsverkiezingen gehouden.

"De verkiezingen zouden plaats moeten hebben onder de juiste omstandigheden, waar we zijn voorbereid op welke gebeurtenis dan ook", zei Kamel Jendoubi, voorzitter van de kiescommissie. Ordetroepen zullen worden ingezet om stabiliteit tijdens de verkiezingen te garanderen.

Politieke activiteit

Sinds de val van Ben Ali is er in Tunesië, ooit een van de meest onderdrukte landen van de Arabische wereld, sprake van een explosie aan politieke activiteit. Er zijn maar liefst 111 politieke partijen opgericht, waarvan er 81 meedoen aan de verkiezingen.

In een land waar de voormalige minister van binnenlandse zaken, die ook hoofd van de kiescommissie was, meer dan negentig procent van de stemmen toekende aan de heersende partij, is de keuze nu overweldigend.

Peilingen

Uit peilingen blijkt dat ten minste de helft van de zeven miljoen stemgerechtigden nog niet weet op wie ze zullen stemmen, iets wat de kandidaten tijdens de campagne in hun voordeel zullen proberen om te buigen. De belangrijkste partijen zijn de goedgeorganiseerde gematigde islamitische Ennahda-partij met twintig procent van de stemmen en de centrumlinkse Progressieve Democratische Partij met tien procent van de stemmen.

De online sociale media die zo belangrijk waren bij de volksopstand, worden nu ingezet om Tunesiërs te informeren over partijprogramma's en te helpen bij hun keuze voor een kandidaat.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier