BEIROET - Syrische veiligheidstroepen hebben vrijdag het vuur geopend op betogers. Die waren met duizenden op de been om het aftreden van president Bashar Assad te eisen.

Dat hebben activisten gezegd. Volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwam in de stad Hama een persoon om het leven.

Ten minste zeven mensen in de stad Homs liepen verwondingen op. De protesten begonnen in de hoofdstad Damascus en verspreidden zich vervolgens snel naar de zuidelijke provincie Daraa, de noordwestelijke provincie Idlib en naar Hama en Homs.

Veel betogers uitten hun solidariteit met inwoners van de rebellerende stad Rastan, even ten noorden van Homs. Het Syrische leger heeft vrijdag laten weten dat daar zeven soldaten en agenten zijn omgekomen na een 'kwalitatieve' operatie, verklaarde een zegsman aan staatspersbureau SANA.

Hevige strijd

Rastan is al drie dagen het toneel van een hevige strijd tussen regeringstroepen en gedeserteerde militairen. Het plaatsje verzet zich volgens activisten hevig tegen het regime van president Bashar Assad en honderden gedeserteerde soldaten vechten er tegen het Syrische leger.

'Rastan werpt het regime omver', stond op een van de spandoeken geschreven. Veel betogers hadden hun gezicht bedekt met shawls of maskers om hun identiteit niet prijs te geven.

Toegang

De Syrische regering heeft buitenlandse journalisten de toegang tot het land ontzegd en heeft lokale media zware beperkingen opgelegd. Het is dan ook lastig om berichten te verifiëren.

Volgens de Verenigde Naties heeft de opstand in Syrië en de gewelddadige onderdrukking ervan al 2700 mensenlevens geëist.