AMSTERDAM - De prominente Syrische activist Michel Kilo vreest dat de huidige onrust in Syrië uitmondt in een rampzalige burgeroorlog.

"Als demonstranten besluiten wapens te gebruiken, is de kans groot dat Syrië zich moet voorbereiden op een (religieuze) burgeroorlog", vertelt Kilo in een interview met het persbureau AFP.

De 71-jarige Kilo is een schrijver die zich verzet tegen de regerende Baath-partij van president Bashar al-Assad. Vanwege zijn verzet werd hij in de periodes 1980-1983 en 2006-2009 gevangengezet.

De activist waarschuwt voor een hardere lijn van het Syrische regime met voortdurend bloedvergieten als gevolg. "Ik ben bang dat demonstranten zullen overgaan tot gewapende actie, omdat het regime doorgaat met het neerslaan van de protesten", vervolgt Kilo.

Ook merkt Kilo op dat religieuze minderheden in Syrië vrezen dat de onrust in het land zal ontaarden in extremisme en geweld.

Vreedzaam

Een internationaal ingrijpen met als doel Assad af te zetten is volgens Kilo geen optie, omdat dit zou leiden tot heftige reacties. Hij benadrukt dat de oppositie pleit voor een vreedzame oplossing.

Sinds de Syrische opstand in maart begon zijn er meer dan 2700 mensen gedood, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties (VN). De regering-Assad is van mening dat het geweld wordt aangemoedigd door "gewapende bendes", gesteund door buitenlanders.

Cijfers over het dodental naar aanleiding van de Syrische opstand zijn lastig te verifiëren, omdat buitenlandse pers in het land nauwelijks wordt toegelaten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten