DAMASCUS - Washington is woedend over het belagen van de Amerikaanse ambassadeur in Syrië door aanhangers van de Syrische president Bashar al-Assad.

Een woordvoerder van het Witte Huis sprak donderdag van een aanhoudende poging van de Syrische regering om Amerikaanse diplomaten te intimideren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei dat ze contact met de Syrische regering heeft gezocht over het incident.

Clinton liet weten dat ze bescherming voor de Amerikaanse diplomaten in Syrië geëist.

Bekogeld

Eerder donderdag bekogelden medestanders van Assad de Amerikaanse ambassadeur Robert Ford met stenen en tomaten tijdens een bezoek aan een lid van de Syrische oppositie. Twee ambassadeauto's raakten beschadigd.

De Amerikaanse delegatie kwam pas na een urenlange belegering door enkele honderden Assad-supporters met de schrik vrij, dankzij ingrijpen van de politie. Geen van de diplomaten raakte gewond tijdens het incident.

Geen verrassing

Ambassadeur Ford bezocht met andere diplomaten de oppositiepoliticus Hassan Abdelazim in Damascus. Abdelazim eist dat er een eind komt aan het geweld dat het regime al een half jaar gebruikt om de volksopstand de kop in te drukken.

Ford kwam in januari aan in Damascus. Hij is nog niet officieel benoemd als ambassadeur, omdat de Senaat in Washington er nog mee moet instemmen.

Het Witte Huis riep de senatoren donderdag op dat snel te doen, zodat Ford ''zijn moedige werk kan voortzetten''.

Gewapende troepen

De Syrische regering liet weten dat de Verenigde Staten ''gewapende groepen'' aanzetten tot geweld tegen het leger.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had woensdag gezegd dat ''het geen verrassing is'' dat deserteurs en betogers zich gewapenderhand verzetten tegen de veiligheidsdiensten.