LYON - Interpol heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Saadi Kaddafi.

De zoon van de verdreven Libische leider Muammar zou als hoofd van de voetbalbond van het land misdaden hebben begaan.

De nieuwe machthebbers in Libië willen Saadi (38) berechten. Hij zou als hoofd van de voetbalbond eigendommen hebben verduisterd en mensen hebben geïntimideerd onder bedreiging van wapens.

De voormalig voetballer zou nu in het Afrikaanse Niger verblijven. Dat land liet al eerder weten Saadi niet uit te leveren aan Libië, omdat hij daar geen eerlijk proces zou krijgen.

Profclubs

Op 20-jarige leeftijd werd Saadi wereldnieuws door mee te trainen bij de Italiaanse profclubs Juventus en Lazio Roma. Hij tekende later contracten bij Perugia, Udinese en Sampdoria, maar betrad slechts het veld in twee wedstrijden.

Tijdens zijn periode in Perugia gebruikte Saadi een complete verdieping van een vijfsterrenhotel in het centrum van deze stad als woning.

In 2002 deed hij ook nog een poging om Lazio Roma te kopen. Saadi al-Kaddafi's belang van 7,5 procent in Juventus is bevroren, als onderdeel van sancties tegen het bewind van zijn vader.

Geringe voetbaltalent

Ondanks zijn geringe voetbaltalent was Saadi aanvoerder van het nationale elftal van Libië. Daar maakte hij weinig vrienden. ''We voelden ons beperkt in onze vrijheid'', verklaarde doelman Samir Abboud, een voormalige teamgenoot van Saadi in het nationale voetbalteam.

''Hij was toch de zoon van het staatshoofd. We waren geen gelijken.'' Abboud was niet onder de indruk van de kwaliteiten van zijn aanvoerder. Die kon volgens Abboud nog geen fatsoenlijke pass geven.

Interpol vaardigde eerder al arrestatiebevelen uit tegen Muammar Kaddafi, diens tweede zoon Saif al-Islam Kaddafi en veiligheidschef Abdullah al-Senussi. Het Internationaal Strafhof wil hen berechten wegens oorlogsmisdaden.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten