AMSTERDAM - De SP en de PVV zijn tegen de nieuwe verlenging met drie maanden van de NAVO-missie in Libië. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs de partijen, voorafgaand aan het overleg woensdag in de Tweede Kamer over de voortzetting van de militaire missie.

Voor de PvdA is steun aan de verlenging “nog bepaald geen uitgemaakte zaak”. De grootste oppositiepartij wil meer informatie van het kabinet over de huidige situatie in het Noord-Afrikaanse land en over hoe de missie wordt betaald.

GroenLinks, D66 en de ChristenUnie zijn voornemens om de verlenging te steunen. Ook regeringspartijen VVD en CDA stonden tot nu toe steeds positief tegenover de missie.

Woensdag praat de Tweede Kamer over de verlenging van de missie, waartoe de NAVO op 21 september besloot. Ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie Uri Rosenthal en Hans Hillen lieten dezelfde dag al aan de Kamer weten dat Nederland de komende maanden met zes F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en stafpersoneel in Libië actief blijft.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans noemt het "onverstandig" dat het kabinet al heeft ingestemd zonder eerst de Kamer te horen.

"Zoals de vlag er nu bij hangt zullen we de missie niet verder steunen", zegt PVV'er Raymond de Roon. De partij van Geert Wilders is van mening dat er geen geld gestoken zou moeten worden in het "rijke Libië" en vindt dat landen uit de Arabische regio meer inzet moeten tonen.

Resolutie

Volgens Tweede Kamerlid voor de SP Harry van Bommel heeft de NAVO zich niet gehouden aan de VN-resolutie die aan de missie ten grondslag ligt.

De resolutie stelt dat het militaire bondgenootschap een lucht- en wapenembargo mag afdwingen en luchtaanvallen kan uitvoeren op militaire doelen van het regime van de eind augustus gevluchte Libische dictator Muammar Kaddafi. Ook ‘het beschermen van de burgerbevolking’ is toegestaan.

'Luchtmacht'

“Maar dat is iets anders dan optreden als luchtmacht van de opstandelingen”, aldus Van Bommel. Nadat de rebellen die sinds februari van dit jaar strijdden om het vertrek van Kaddafi eind augustus zijn bolwerk in Tripoli bereikten, wordt van diverse kanten beweerd dat de NAVO hen wel degelijk daarbij heeft geholpen.

“Op deze manier kun je wel vergeten dat er in de toekomst nog eens zo’n resolutie wordt aangenomen”, zegt het Kamerlid, doelend op de al bestaande weerstand van Rusland en China tegen militair ingrijpen bij de opstanden in de Arabische wereld.

Van Bommel: “Hiervoor willen wij geen politieke verantwoordelijkheid nemen.”

De missie werd al eerder met een periode van drie maanden verlengd. Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zei vorige week dat de Libië-missie stopt zodra "dat redelijkerwijs mogelijk is".

Opstanden

In navolging van opstanden in andere Noord-Afrikaanse landen braken in februari van dit jaar opstanden uit tegen het veertig jaar oude regime van kolonel Kaddafi.

De opstanden mondden uit in een burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van het bewind en zes maanden lang vochten rebellen, vanuit de lucht gesteund door de NAVO, om de controle over Libische steden.

Sinds de toenmalige rebellen op 23 augustus het regeringscomplex van Kaddafi in Tripoli veroverden, is de ‘Gids van de Revolutie’ spoorloos. Sindsdien wordt er nog gevochten om de laatste drie 'bolweken' van Kaddafi-getrouwen; Sirte, Sabha en Bani Walid.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten