ROME - De Italiaanse energiegigant Eni heeft zijn olieproductie in Libië hervat en produceert in vijftien oliebronnen nu 31.900 vaten ruwe olie.

Dat zei het bedrijf maandag. De olie wordt gewonnen in de olievelden Abu-Attifel, zo'n driehonderd kilometer ten zuiden van Benghazi. Het Franse energiebedrijf Total deelde mee vorige week reeds zijn oliewinning in het Noord-Afrikaanse land te hebben herstart.

Eni werkt bij de oliewinning samen met het Libische staatsoliebedrijf. De energiegigant wil op korte termijn ook de productie bij andere bronnen hervatten.

Ook Total werkt samen met het staatsoliebedrijf. De oliewinning voor de kust werd op 23 september weer opgepakt en verloopt nog traag, maar zal gestaag oplopen tot veertigduizend vaten per dag.

Nauw betrokken

Voor de opstand tegen het inmiddels verdreven regime van Moammar Gadhafi was Eni al nauw betrokken bij de Libische oliewinning. Eni produceerde toen 273 duizend vaten per dag. In heel Libië werden 1,6 miljoen vaten geproduceerd. Het zal nog ongeveer een jaar duren voor deze productie opnieuw wordt bereikt.

Libië bezit de grootste reserves ruwe olie in heel Afrika. Met een bevolking van zes miljoen mensen verdiende het land vorig jaar veertig miljard dollar aan de export van olie en aardgas.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten