ALGIERS - De Algerijnse regering heeft het staatsmonopolie op radio en televisie opgeheven.

De maatregel vormt onderdeel van de hervormingen die president Abdelaziz Bouteflika onder druk van demonstraties heeft aangekondigd.

Tot voor kort zei de regering nog dat het land niet toe was aan het liberaliseren van radio en tv, die tot nu toe onder streng toezicht van de staat opereren.

Marathonzitting

Het besluit om het monopolie af te schaffen werd maandag genomen aan het eind van een marathonzitting van het kabinet. Wanneer de maatregel van kracht wordt is niet bekend. Dat betekent dat de komst van nieuwe radio- en televisiezenders nog op zich zal laten wachten.

Het kabinet besloot ook dat journalisten voortaan alleen nog een boete kunnen krijgen voor smaad en geen gevangenisstraf meer. Als de staatsveiligheid in het geding is kan echter nog wel een publicatieverbod worden opgelegd.

Smaadzaken

Er wordt een uit journalisten en parlementsleden bestaande commissie gevormd die zich gaat bezighouden met smaadzaken en de uitgifte van vergunningen voor publicaties. Tot nu toe deed het ministerie van justitie dit.

In Algerije wordt sinds begin dit jaar geregeld gedemonstreerd tegen zaken als werkloosheid en corruptie en voor democratische hervormingen, maar tot een echte opstand is het vooralsnog niet gekomen.