PEKING - China erkent de nieuwe machthebbers in Libië, de Nationale Overgangsraad (NTC).

Het bewind is volgens de regering de legitieme vertegenwoordiging van het Libische volk. Peking heeft dat maandag via staatspersbureau Xinhua naar buiten gebracht.

China was de laatste grootmacht die de ex-rebellen nog niet had erkend. Begin deze maand schaarde Rusland zich al formeel achter de voormalige rebellenraad, die sinds de val van autoritair leider Muammar Kaddafi het land tijdelijk bestuurt.

Beide landen zijn sinds het begin van de opstanden in het Noord-Afrikaanse land tegen het bewind Kaddafi terughoudend geweest om nieuwe machthebbers te erkenen.

Missie

Rusland en China zijn fel gekant tegen de internationale militaire missie in Libië. Bij verkiezing daarover in de VN-veiligheidsraad in maart van dit jaar onthielden beide landen zich van stemming.

De regering in Peking heeft bij herhaling de bombardementen van de NAVO op doelen van het vroegere bewind veroordeeld.

Zij vroeg eerder deze maand de nieuwe machthebbers in Libië de belangen van Chinese bedrijven in het Noord-Afrikaanse land te waarborgen.

Peking vreest dat de overgangsraad de westerse landen zal bevoordelen, omdat die de opstandelingen tegen het bewind van Muammar Kaddafi hebben gesteund. China heeft miljarden euro's in de Libische spoorwegen en de olie- en telecomindustrie geïnvesteerd.

Tegoeden

Het besluit van de Chinese regering kan gevolgen hebben voor de tegoeden van het bewind van de verdreven leider Muammar Kaddafi. De VN-Veiligheidsraad besloot eerder dit jaar de tegoeden van dat regime te blokkeren.

De maatregel moest de geldstroom van het bewind laten opdrogen. Een nieuwe VN-resolutie is nodig om de sancties ongedaan te maken, nu er een nieuw bewind is. China zou zo'n besluit kunnen blokkeren, omdat het over het vetorecht beschikt.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten