ALGIERS - Leiders uit Afrikaanse landen vrezen de gevolgen van de val van het Kaddafibewind in Libië, die gepaard gaat met de vlucht van zwaarbewapende strijders naar buurlanden.

''We willen niet dat de Sahel een oorlogsgebied wordt'', zei de minister van Buitenlandse Zaken van Mali woensdag bij het begin van een tweedaagse veiligheidsconferentie in Algiers, de hoofdstad van Algerije.

''De regio is veranderd in een kruitvat'', stelde de minister van Buitenlandse Zaken van Niger. In de afgelopen dagen trokken grote aantallen Kaddafigetrouwe strijders vanuit Libië naar Niamey, de hoofdstad van het zuidelijke buurland Niger.

Vertegenwoordigers van Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië benadrukten dat de regio zelf de leiding moet nemen bij het bestrijden van extremisten.

Algerije en andere landen in de Sahara- en Sahelregio vrezen dat zware wapens uit Libië in handen vallen van al-Qaeda.

Wapengebruik

Ook zijn ze bang dat Kaddafiloyalisten hun wapens zullen gebruiken bij overvallen en andere vormen van criminaliteit, nu ze vermoedelijk geen geld meer ontvangen van de ex-dictator van Libië.

De zeer uitgestrekte regio in het noordwesten van Afrika is al jaren het toneel van geweld door moslimextremisten. Die plegen veel aanslagen en ontvoeren westerse toeristen, waarna de criminelen losgeld eisen.

Conferentie

Deze dagen zijn afgevaardigden uit ongeveer 40 landen in Algerije voor de conferentie. Die gaat onder meer over de aanpak van het radicaalislamitische terreurnetwerk al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM).

Ook deskundigen op het gebied van terreurbestrijding doen mee aan de top.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten