AMSTERDAM - Ongeveer honderd gevangengenomen activisten tegen het regime van Bahrein zijn in hongerstaking gegaan. Dat zeggen onderzoekers in het land, meldt het Amerikaanse persbureau AP woensdag.

Volgens een internationaal comité weigeren 84 tegenstanders van het bewind van Koning Hamad bin Isa Al-Khalifa in hun gevangenis te eten en zijn nog eens 17 mensen als gevolg van hun hongerstaking gedwongen opgenomen in een ziekenhuis.

In een verklaring die de onderzoeksgroep woensdag heeft verspreid, staat dat het comité een deskundige op het gebied van hongerstakingen naar Bahrein stuurt om de activisten te bezoeken.

Sinds op 14 februari, geïnspireerd door de betogingen in andere Arabische landen, opstand ontstond tegen de koning en het door hem benoemde kabinet dat grotendeels uit familieleden ontstaat, zijn enkele honderden opstandelingen gevangengenomen.

De demonstranten hadden, naar voorbeeld van hun Egyptische voorgangers, onder meer via internet een dag van protest uitgeroepen voor meer democratie in het welvarende oliestaatje.

Eerdere berichten over de opstand in Bahrein.