AMSTERDAM - De gevluchte Libische leider Muammar Kaddafi is omsingeld door strijders voor de nieuwe machthebbers van het Noord-Afrikaanse land. Dat beweert een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad (NTC) woensdag tegenover persbureau AP.

De zegsman wilde aan het Amerikaanse persbureau niet zeggen waar Kaddafi zich volgens de voormalige rebellenraad precies ophoudt, maar meldt wel dat de gevallen dictator nog in Libië is.

"Hij kan niet wegkomen", zo luidt de verklaring. Volgens de woordvoerder zijn rebellen de zelfbenoemde Gids van de Revolutie in een straal van zo'n zestig kilometer genaderd.

Kaddafi zou zijn opgespoord met de hulp van zowel technologische middelen als menselijke logica.

De Nationale Overgangsraad heeft sinds de 'val van Tripoli' eind augustus al vaker gezegd dat de arrestatie van Kaddafi nabij is, dat maakt deze nieuwe mededeling van de nieuwe machthebbers lastig op waarde te schatten.

Sinds de rebellen die sinds maart vechten tegen loyalisten van Kaddafi op 20 augustus Tripoli bereikten en het omvangrijke regeringscomplex in de stad een paar dagen later overmeesterden, is de autoritair leider spoorloos.

Schuilplek

Over zijn vlucht of schuilplek verschijnen sindsdien allerlei berichten. Deze week werd aanvankelijk gedacht dat hij met een konvooi naar Niger zou zijn vertrokken. Eerder leek men er van overtuigd dat hij, net als zijn vrouw en enkele kinderen, naar Algerije was gereisd.

Tegelijkertijd wordt door leden van de Overgangsraad vaak gezegd dat ze vermoeden dat Kaddafi nog in Libië is. Met name zijn geboorteplaats Sirte, het aan hem loyale Bani Walid en het zuiden van het land worden regelmatig genoemd als mogelijke verblijfplaats.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten