BENGHAZI - Een van de laatste bolwerken van Muammar Kaddafi, de stad Bani Wali, is bereid tot overgave.

De Arabische tv-zender al-Jazeera meldt dinsdag dat de strijders van de nieuwe machthebbers na formele goedkeuring van het akkoord de stad zullen binnentrekken. Vermoedelijk gebeurt dat dinsdagmiddag.

Eerder weigerde de stad met 50.000 inwoners zich over te geven. Volgens een van Kaddafi's zonen, Saadi, lag dat aan zijn broer Saif al-Islam. Door een ''agressieve'' toespraak die dagen eerder was uitgezonden, zouden de onderhandelingen zijn afgebroken.

De nieuwe machthebbers stelden dat gesprekken mislukten omdat de onderhandelaars het oneens waren over een ontmoetingsplaats.


Grotere kaart weergeven

Kaddafi

Bani Walid ligt bijna 150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Tripoli.

Verder is alleen Sirte nog in handen van Kaddafi-getrouwen. Sirte is de geboorteplaats van de gevluchte dictator, die 42 jaar lang een autoritair bewind voerde over Libië.

Sinds de rebellen die sinds maart vechten tegen zijn bewind eind augustus Tripoli bereikten en het omvangrijke regeringscomplex Bab al-Aziziyah veroverde, is Kaddafi spoorloos.

Sindsdien heeft hij zich wel drie maal laten gelden middels audioboodschappen op lokale zenders. Daarin roept de zelfbenoemde Gids van de Revolutie zijn aanhangers op om te blijven vechten tegen "de ratten".

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Bani Walid