BRUSSEL - NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen verwacht een snelle beëindiging van de militaire operatie in Libië.

Hij heeft dat maandag gezegd tijdens een persconferentie in Brussel. Hij kon geen exacte datum noemen.

Volgens Rasmussen is de aanhouding van kolonel Muammar Kaddafi niet bepalend voor het besluit de NAVO-missie te beëindigen, al kan die wel ''een element'' zijn.

Hij onderstreepte dat niet het oppakken van personen het doel van de missie is, maar de bescherming van de Libische bevolking. Zodra de Nationale Overgangsraad tot dat laatste in staat is, kan de NAVO vertrekken.

Zorgvuldig

''We blijven zo lang als nodig is, maar geen minuut langer'', aldus de NAVO-baas. Volgens hem zijn er nooit zorgvuldiger operaties vanuit de lucht uitgevoerd dan in Libië en zijn burgerslachtoffers zo veel mogelijk voorkomen. ''De Libische bevolking neemt nu de toekomst in eigen hand.''

De NAVO-chef sprak zijn vertrouwen uit in de Nationale Overgangsraad om het land na het beëindigen van de militaire operatie naar democratie te leiden.

Volgens Rasmussen ''kan en moet'' de internationale gemeenschap bij dit proces betrokken worden ''als daar om gevraagd wordt''.

''De Nationale Overgangsraad heeft een duidelijk verlangen naar democratie en ik heb er alle vertrouwen in dat zij de basisprincipes van een democratie zullen doorvoeren.''

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier