LONDEN - Een commissie gaat onderzoek doen naar samenwerking tussen de Britse inlichtingendienst MI6 met het bewind van de gewezen Libische dictator Muammar Kaddafi.

Dat heeft David Cameron, de premier van Groot-Brittannië, maandag laten weten.

De politicus deed de toezegging volgens de BBC in verband met nieuwe onthullingen over de warme relatie die het Kaddafiregime en westerse inlichtingendiensten jarenlang onderhielden.

Groot-Brittannië zou net als de Verenigde Staten zelfs terreurverdachten en andere personen naar Libië hebben gestuurd om te worden ondervraagd.

Commandant Belhadj

Een van hen is Abdel Hakim Belhadj. Hij werd gearresteerd in Thailand en na aankomst in Libië ondervraagd en gemarteld. MI6 en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zouden een cruciale rol hebben gespeeld bij zijn arrestatie en uitlevering.

Op dit moment voert Belhadj het commando over de troepen van de nieuwe machthebbers in de Libische hoofdstad Tripoli. Hij eist excuses van de Britse en Amerikaanse autoriteiten.

Onderzoek

De Britse commissie die het onderzoek naar de nieuwste onthullingen gaat uitvoeren, is sinds juli vorig jaar al bezig met een onderzoek naar de betrokkenheid van MI6 en de binnenlandse inlichtingendienst MI5 bij de illegale overdracht van terreurverdachten naar detentiecentra in het buitenland. Ze zouden daar net als Belhaj zijn gemarteld.

Het onderzoek was in eerste instantie vooral gericht op de overdracht van terreurverdachten naar de beruchte Amerikaanse legerbasis Guantanamo Bay.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier