CAIRO - Honderden aanhangers van de 83-jarige Egyptische oud-president Hosni Mubarak en familieleden van in de revolutie omgekomen betogers zijn maandag slaags geraakt bij de rechtbank waar het proces tegen Mubarak plaatsvindt.

Er ontstond een vechtpartij waarbij met stenen werd gegooid. Negen mensen zijn gewond geraakt, aldus de autoriteiten.

Volgens ooggetuigen ontstond de onenigheid, toen agenten mensen tegenhielden die zonder toestemming de politieacademie waar het proces wordt gevoerd, binnen wilden. Dat berichte de krant Al-Masry Al-Youm maandag op zijn website. Een onbekend aantal is gearresteerd.

Niet alleen buiten de rechtszaal maar ook binnen liepen de spanningen hoog op. Drie getuigen die maandag voor het eerst zouden worden gehoord, werden buiten de rechtszaal geplaatst om beïnvloeding van de advocaten te voorkomen.

Foto

Een van de aanklagers zou een foto van Mubarak hebben verbrand, toen een van Mubaraks advocaten een foto van de oud-president omhoog hield, aldus lokale media.

De rechter zou het ophouden van pro-Mubarrakspandoeken in eerste instantie niet hebben verboden, maar na de schorsing werd de bewuste advocaat de zaal uitgezet.

De eerste getuige, een politiefunctionaris, heeft maandagmiddag verklaard dat hij het bevel kreeg om in de nacht van 25 januari traangas in te zetten tegen betogers. Mubarak, die terechtstaat wegens ambtsmisbruik en betrokkenheid bij de dood van 850 demonstranten, stapte op 11 februari op.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Alles over de situatie in Egypte

Rellen bij proces Mubarak