PEKING - De Chinese regering heeft de nieuwe machthebbers in Libië gevraagd de belangen van Chinese bedrijven in het Noord-Afrikaanse land te waarborgen. 

Peking vreest dat de Nationale Overgangsraad (NTC) westerse landen zal bevoordelen, omdat die de opstandelingen tegen het bewind van de verdreven leider Muammar Kaddafi hebben gesteund.

China heeft als enige van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad de overgangsraad nog niet als regering van Libië erkend. Het heeft bij herhaling de bombardementen van de NAVO op doelen van het vroegere bewind veroordeeld.

Spoorwegen

China heeft miljarden euro's in de Libische spoorwegen en de olie- en telecomindustrie geïnvesteerd.

In een gesprek dat hij vrijdag in Parijs met regeringsleider Mahmoud Jibril van de NTC had, heeft de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, Zhai Jun, gezegd dat hij ''de belangrijke rol van de NTC in Libië respecteert'', zo blijkt uit een mededeling van de Chinese ambassade in de Franse hoofdstad.

Waarnemer

Zhai vertegenwoordigde donderdag als waarnemer de Chinese regering tijdens de top over Libië in Parijs. De internationale gemeenschap besloot toen miljarden euro's aan geblokkeerde tegoeden van Kaddafi vrij te maken voor het nieuwe Libische bewind.

''China is bereid Libië te helpen bij de wederopbouw en hoopt dat de NTC rekening houdt met de zorgen van China'', staat in de mededeling.