DAMASCUS/BEIROET - De openbaar aanklager in de West-Syrische provincie Hama, Adnane Mohammed al-Bakkour, heeft op een video-opname zijn aftreden bekendgemaakt, zo werd donderdag bekend.

Hij noemt als reden de moord op talrijke gevangenen in de stad Hama, circa 180 kilometer ten noorden van Damascus, de marteling van gedetineerden, de willekeurige arrestatie van duizenden mensen en de opzettelijke verwoesting van huizen waarvan de bewoners nog binnen zijn.

Het staatspersbureau meldde dat hij is ontvoerd en onder dwang verklaringen aflegt. De gouverneur van de provincie, Anas Naeem, zei donderdag dat de procureur ''door zijn ontvoerders gedwongen wordt valse verklaringen af te leggen over de liquidatie van burgers in Hama, in de context van een mediacampagne tegen Syrië''.

Al-Bakkour zou maandag op weg naar zijn werk zijn meegenomen door een terroristische bende.

Bescherming

Al-Bakkour zei onder bescherming van rebellen te staan en maakte geen nerveuze indruk op de opname. Hij zei: ''Ik, de procureur-generaal van de provincie Hama, Adnane Mohammed al-Bakkour, kondig mijn ontslag aan uit het regime van Assad en zijn bende.''

Al-Bakkour zei dat er bijvoorbeeld in de gevangenis in de stad Hama op 31 juli 72 gevangenen zijn vermoord, onder wie vreedzame demonstranten.

Afgeslacht

Volgens de aanklager zijn honderden betogers afgeslacht en begraven in massagraven. Hij werd gedwongen rapport op te maken van een massagraf waarin milities en veiligheidsdiensten van het regime 420 lijken hadden begraven. Hij moest een verklaring opstellen dat de 420 ''door gewapende bendes'' waren vermoord.

In politiebureaus zijn volgens al-Bakkour recent zeker 320 mensen bezweken door folteringen. Er zijn naar schatting 10.000 mensen opgepakt in Hama en het leger verwoest soms opzettelijk woningen terwijl de bewoners in het huis zijn.

Het is in Syrië onmogelijk na te gaan of berichten kloppen. Het regime weert pottenkijkers, censureert de eigen media en hindert communicatie.