PARIJS - De sanctiecommissie van de VN-Veiligheidsraad heeft Frankrijk toestemming gegeven 1,5 miljard euro aan bevroren tegoeden van het verdreven Libische regime vrij te maken voor de nieuwe machthebbers.

Het geld is bestemd voor de wederopbouw.

Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, donderdag gezegd. ''We moeten de Nationale Overgangsraad helpen, want het land is geruïneerd, de humanitaire situatie is moeilijk en er is gebrek aan water, elektriciteit en brandstof.''

De Belgische demissionaire regering maakte donderdag bekend dat ze een bedrag van 6 miljoen euro zal vrijmaken voor de wederopbouw van Libië.

Het geld komt uit de begroting van Ontwikkelingssamenwerking, heeft minister Olivier Chastel laten weten.

Dinars

Ook heeft de Britse luchtmacht 40.000 kilo aan bankbiljetten afgeleverd bij de nieuwe machthebbers in Libië. De waarde bedraagt 280 miljoen Libische dinars, omgerekend ongeveer 164 miljoen euro.

Een C-17 vrachtvliegtuig van de Royal Air Force landde 's nachts onder zware bewaking in Benghazi. De bankbiljetten gingen daarna in vijf containertrucks naar banken.

Kaddafi

De bankbiljetten vertonen nog de afbeelding van de verdreven leider Muammar Kaddafi, die de briefjes eerder had besteld bij de Britse drukkerij De La Rue Plc. De bezorging was echter geblokkeerd door de Britse overheid.

''Dit was alles wat we mee konden nemen'', zei een Britse gezant in Libië. Binnenkort volgen nog een paar van zulke waardevolle vluchten, meldde de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague donderdag.

De totale waarde van de vrachten is omgerekend ruim 1 miljard euro.

Krap

''We zaten erg krap'', zei gouverneur Gasem Azzoz van de Libische Centrale Bank, toen hij bij de landingsbaan wachtte op het vliegtuig, waarvan de komst geheim was gehouden.

Veel ambtenaren hebben al tijdenlang amper of geen loon uitbetaald gekregen. Volgens hem hebben de ambtenaren gezegd dat ze ''kunnen overleven op brood en water, maar niet met Kaddafi.'' Circa 80 procent van de Libische werknemers is in dienst van de overheid.

Dat Kaddafi de bevolking nog aanstaart vanaf de 1 dinarbiljetten, is volgens de bankgouverneur geen probleem. ''Ze zullen niet klagen, ze weten dat het geen nieuw ontwerp is'', zei Azzoz.

De centrale bank heeft ontwerpers inmiddels gevraagd om nieuwe bankbiljetten te bedenken. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten