AMSTERDAM - Saadi Kaddafi, de derde zoon van de gevluchte Libische leider Muammar Kaddafi, is bereid zich over te geven aan de nieuwe machthebbers van het Noord-Afrikaanse land.

Dat zegt militair leider van de Nationale Overgangsraad (NTC) Abdelhakim Belhaj woensdag in een interview met de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Volgens Belhaj is hij dinsdag persoonlijk door Saadi Kaddafi opgebeld met de vraag of hij zich kan overgeven. "Hij vroeg of hij terug kan keren naar Tripoli en onderdeel kan zijn van de revolutie", aldus Beljah die zegt met Kaddafi's zoon in contact te blijven om "het idee verder uit te werken".

Tegenover persbureau AP voegt Belhaj daaraan toe dat Saadi heeft geïnformeerd naar zijn veiligheid, waarop de NTC-man naar eigen zeggen heeft geantwoord dat hem niets zal worden aangedaan, maar dat voor hem de wet geldt als voor ieder ander.

Oproep gemist

De zoon van Kaddafi heeft naar verluidt woensdagochtend nogmaals gebeld. Maar die oproep is door Belhaj gemist, zo laat hij weten.

Saadi Kaddafi was enige tijd profvoetballer, hij speelde onder meer in Italië. Tegenwoordig is hij hoofd van de nationale voetbalbond.

Verblijfplaatsen

Ook vertelt de rebellenleider dat het nieuwe bewind over veel informatie beschikt over verblijfplaatsen van leden van het oude regime, inclusief onbevestigde berichten over de verblijfplaats van kolonel Kaddafi zelf.

“Er bestaat geen twijfel over dat we hem zullen pakken”, zegt NTC-lid Ali Tarhouni eerder al tegen al-Jazeera. “Kaddafi is op de vlucht, maar we hebben een goed beeld van waar hij is”, aldus Tarhouni, die niet verder uitwijdt over de mogelijke verblijfplaatsen van de zelfbenoemde Gids van de Revolutie.

Spoorloos

Sinds de rebellen die al zes maanden vechten met troepen die loyaal zijn aan Kaddafi anderhalve week geleden Tripoli bereikten, is de revolutie in het land in een stroomversnelling geraakt en is Kaddafi spoorloos.

Wel klonk zijn stem nog tweemaal over lokale radiozenders waarop hij zijn volgelingen opriep te blijven strijden tegen "de ratten" en verwerp een woordvoerder woensdagochtend namens Kaddafi het ultimatum dat de TLC hem stelde. De 'rebellenraad' geeft de Kaddafi-getrouwen die nog in enkele Libische steden, waaronder Kaddafi's geboorteplaats Sirte, vechten, tot zaterdag om zich over te geven.

Sirte:


Grotere kaart weergeven

Overzicht van de zonen van Kaddafi

Chronologie van de Libische opstand

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit onderwerp

Situatie Libië