DEN HAAG - Shell zal niet uit eigener beweging stoppen met zijn activiteiten in Syrië. Dat zei directeur Dick Benschop van Shell Nederland dinsdag na een gesprek met Tweede Kamerleden.

Een flink deel van de Kamer wil dat Shell zich terugtrekt uit Syrië, omdat de oppositie daar bloedig wordt onderdrukt.

Benschop zei verder dat Shell de handelsactiviteiten in Syrië zal staken bij een EU-boycot. De productie van olie in het land kan niet gestaakt worden, maar Shell zal zich daar bij een boycot wel afzijdig van houden, aldus Benschop, die namens de PvdA staatssecretaris Buitenlandse Zaken was van 1998 tot 2002.

Shell produceert in Syrië per dag 10.000 tot 15.000 vaten olie, op een totaal van drie miljoen vaten per dag.

Boycot

De landen van de Europese Unie zijn het al praktisch eens over een boycot van olieproducten uit Syrië. Een formeel besluit kan eind deze week vallen. Regeringspartij VVD is geen principiële tegenstander van een olieboycot tegen Syrië, stelde Kamerlid Han ten Broeke na afloop. Maar volgens hem zou zo’n maatregel pas echt effectief zijn als deze in VN-verband wordt ingevoerd.

D66-leider Alexander Pechtold sprak van een ''afwachtende houding’’ van Shell. ''Jammer, ze hadden voorop kunnen lopen. En dan hadden ze kunnen zeggen: zo zien we een boycot wel zitten. Dat hebben ze niet gedaan’’, aldus Pechtold. Ook GroenLinks was teleurgesteld. ''Shell zegt we kunnen niks, maar volgens mij willen ze helemaal niets in deze'', aldus Liesbeth van Tongeren.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special