AMSTERDAM - Loyalisten van de gevluchte Libische dictator Muammar Kaddafi krijgen van de Nationale Overgangsraad (NTC) tot zaterdag de tijd om zich vrijwillig over te geven.

Als ze dat niet doen, zullen de rebellen de laatste steden die nog in handen zijn van de Kaddafi-getrouwen binnenvallen. Dat stelt de Overgangsraad dinsdag, meldt persbureau Reuters.

Als er zaterdag geen vreedzame oplossing is, wordt de kwestie militair opgelost, aldus voorman van de 'rebellenraad' Mustafa Abdel Jalil tijdens een persconferentie in Benghazi.

Een lijfwacht van Kaddafi’s zesde zoon Khamis zegt dinsdag tegen het Britse Sky News dat de kolonel voor het laatst is gezien toen hij zuidwaarts door Libië reisde in de richting van de stad Sabha. Tot afgelopen vrijdag zou de gevluchtte dictator in hoofdstad Tripoli zijn geweest.

Naast Sabha is ook Kaddafi's geboorteplaats Sirte nog in handen van zijn aanhangers.

Jalil zei verder dat Libië geen buitenlandse vredestroepen nodig heeft.

Spoorloos

Sinds de rebellen die al zes maanden vechten tegen het 42-jaar oude autoritaire bewind van Kaddafi anderhalve week geleden zijn bolwerk in Tripoli overvielen, is de zelfbenoemde Gids van de Revolutie spoorloos.

Wel heeft zijn stem nog twee keer over lokale radiozenders geklonken, in de audioboodschappen riep hij zijn volgelingen op om te blijven vechten tegen de "ratten".

Kaart: A=Sirte, B=Sabha:


Grotere kaart weergeven

Familie

Maandag werd duidelijk dat de echtgenote van Kaddafi en vier van zijn kinderen naar Algerije zijn vertrokken. Het land zegt een neutrale positie aan te nemen en de familie doorgang te bieden naar een derde land.

Zaterdag gingen er door een artikel in de Britse krant The Sun geruchten dat Kaddafi naar Zimbabwe is vertrokken.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Ultimatum voor aanhangers Kaddafi