TRIPOLI - Algerije biedt de gevluchte familieleden van de verdreven leider Muammar Kaddafi een vrije doortocht naar een derde land.

De nieuwe regering van Libië heeft dat maandag gezegd.

Volgens het leiderschap heeft Algerije laten weten dat de familie om humanitaire redenen is toegelaten en toestemming heeft gekregen om door te reizen.

Het nieuwe bewind reageerde kwaad op de beslissing van Algerije. ''Het redden van Kaddafi's familie is niet een daad die we verwelkomen en begrijpen", aldus een woordvoerder. ''We zouden graag zien dat die mensen terugkomen."

Uitlevering

Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte maandag bekend dat Kaddafi's vrouw Safia, zijn zoons Hannibal en Mohammed en zijn dochter Aisha in Algerije waren aangekomen.

De regering in Algiers heeft de Verenigde Naties en de Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië op de hoogte gesteld. Algerije neemt een strikt neutrale positie in bij het conflict in het buurland en heeft de NTC ook nog niet formeel erkend als nieuwe machthebber.

De nieuwe machthebber in Libië, de Nationale Overgangsraad (NTC), eiste onmiddellijk de uitlevering van de familie. Het verlenen van onderdak aan de Kaddafi's zou ''een daad van agressie zijn''.

Ligging Libië en Algerije:


Grotere kaart weergeven

Muammar

Over het lot van Muammar zelf en andere zoons van hem, heerst onduidelijkheid. Het Italiaanse persbureau ANSA berichtte maandagavond dat Muammar met zijn zoons Saif al-Islam en Saadi in Ben Walid is, slechts 140 kilometer ten zuidoosten van Tripoli.

Op weg naar Ben Walid is zoon Khamis zondag bij gevechten in Tarhuna omgekomen, aldus een kolonel van de NTC.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten