DOHA - De oorlog in Libië is nog niet voorbij. Dat stelden de militaire leiders van de internationale coalitie tegen de inmiddels verdreven Libische leider Muammar Kaddafi maandag tijdens een bijeenkomst in Qatar.

De militaire operatie moet doorgaan tot de restanten van Kaddafi's regime helemaal zijn geëlimineerd, aldus een verklaring van de militairen.

''Kaddafi's verzet tegen de coalitiestrijdkrachten vormt nog steeds een gevaar, niet alleen voor Libië maar voor de wereld.''

Voorman van de Nationale Overgangsraad (NTC) Mustafa Abdel Jalil deed maandag in Qatar een oproep aan de NAVO om nog actief te blijven in Libië. Volgens Jalil is het gevaar van Kaddafi nog niet geweken.

Rebellen

De NAVO ondersteunt sinds maart de rebellen die vechten tegen het 42-jaar oude autoritaire regime van Kaddafi middels luchtaanvallen op militaire doelen.

Sinds op zaterdagavond 20 augustus de rebellen na zes maanden vechten zijn bolwerk in Tripoli bereikten, is de omwenteling in Libië in een stroomversnelling geraakt. Van de (oud-)dictator ontbreekt sindsdien ieder spoor.

Hulpkantoor

De Europese Unie heeft maandag laten weten een kantoor in Tripoli te hebben geopend om de verdeling van medische en andere hulpgoederen op touw te zetten.

Volgens Europees commissaris voor internationale hulp Kristalina Georgieva willen experts van de EU ervoor zorgen dat hulp in de vorm van gezondheidszorg, medicijnen, voedsel en drinkwater snel wordt afgeleverd. Gebrek aan gezondheidsvoorzieningen en drinkwater vormt het meest nijpende probleem.

De EU heeft voor humanitaire noodhulpverlening in Tripoli tien miljoen euro uitgetrokken. Vier miljoen euro is bestemd voor activiteiten van het Internationale Comité van het Rode Kruis.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten