TRIPOLI - Het nieuwe bewind in Libië controleert de weg die de hoofdstad Tripoli verbindt met Sabha, een van de laatst bolwerken van de verdwenen leider Muammar Kaddafi.

Dat heeft een woordvoerder van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) gemeld.

Sabha ligt in het diepe zuiden in de woestijn. Ook Sirte, de geboorteplaats van Kaddafi, is nog in handen van troepen die loyaal aan hem zijn.

Volgens een van de commandanten van de de NTC-strijders bevinden zijn troepen zich op circa 30 kilometer van Sirte.

De NTC-leiding onderhandelt nog met stammenleiders over een vrijwillige overgave van Sirte, maar een woordvoerder liet weten dat de gesprekken niet eeuwig kunnen doorgaan.

Sinds het begin van de opstand eind februari zijn tussen de 57.000 en 60.000 mensen gearresteerd door Kaddafi's troepen. Het nieuwe bewind heeft ruim 10.000 van hen vrijgelaten uit Kaddafi's gevangenissen. Zo'n 50.000 mensen worden nog vermist. ''Waar zijn ze?'', aldus een NTC-woordvoerder.

Vrachtwagens met hulpgoederen

Tunesië opende zondag de belangrijkste grenspost met Libië. Kort daarna reden vrachtwagens vol hulpgoederen het buurland in. Er is een groot tekort aan water, voedsel en brandstof in Libië. Zeker 100 voertuigen met Libiërs stonden te wachten voor de grenspost om weer naar huis terug te keren.