AMSTERDAM - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International drukt beide kampen in de Libische burgeroorlog op het hart misdragingen tegen gevangenen te voorkomen.

Dat zegt Amnesty donderdagavond in een verklaring. De oproep komt naar aanleiding van meldingen van misbruik in en rond de stad Az-Zawiya, door zowel loyalisten van de Libische dictator Muammar Kaddafi als door de rebellen die tegen zijn regime vechten.

Leden uit te troepen die in de afgelopen zes maanden voor Kaddafi hebben gevochten hebben Amnesty verteld door rebellen te zijn mishandeld en in zeer kleine ruimtes te zijn opgesloten.

Opstandelingen melden martelingen en verkrachtingen door regeringsgetrouwen. Ook zouden Kaddafi-aanhangers rebellen hebben doodgeschoten die al waren overmeesterd en dus geen gevaar meer voor hen vormden.

Verslaggevers van de BBC en al-Jazeera melden donderdag dat troepen van Kaddafi vlak voor de val van het regeringsbolwerk in Tripoli nog een groep gevangen activisten hebben geëxecuteerd.

Tripoli

Het zes maanden oude conflict tussen voor- en tegenstanders van kolonel Kaddafi kwam afgelopen weekend in een stroomversnelling toen de opstandelingen Tripoli bereikten.

Sindsdien is de hoofdstad toneel van geweld. Dinsdagavond veroverden de rebellen het omvangrijke regeringscomplex Bab al-Aziziyah. Kaddafi zelf is vooralsnog spoorloos.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten