TRIPOLI - Een commandant van de rebellen in Libië heeft vrijdag gezegd dat troepen die Muammar Kadddafi steunen zijn verjaagd uit het district Abu Salim in de hoofdstad Tripoli.

In de wijk is in de nacht van donderdag op vrijdag zwaar gevochten.

''Abu Salim staat nu onder onze controle'', zei commandant Mohammed Sayed Gargab. ''De mensen van Kaddafi zitten nu in Mashrur, een aangrenzende wijk.''

Het zes maanden oude conflict tussen voor- en tegenstanders van kolonel Kaddafi kwam afgelopen weekend in een stroomversnelling toen de opstandelingen Tripoli bereikten.

Sindsdien is de hoofdstad toneel van geweld. Dinsdagavond veroverden de rebellen het omvangrijke regeringscomplex Bab al-Aziziyah. Kaddafi zelf is vooralsnog spoorloos.

Luchthaven

Troepen die trouw zijn aan Kaddafi, hebben op hun beurt de luchthaven van Tripoli aangevallen. Ze vernietigden een vliegtuig.

Dat heeft de zender al-Arabiya gemeld. Volgens de zender bestormden troepen die eerder in de wijk Abu Salim zaten, het vliegveld. Ze raakten daar in een vuurgevecht verwikkeld met strijders van het nieuwe bewind.

De wijk Abu Salim in Tripoli:


Grotere kaart weergeven

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Situatie in Tripoli