AMSTERDAM – De "tijdelijke regering" van Libië heeft woensdag zijn hoofdkwartier verhuisd van 'rebellenbolwerk' Benghazi naar de hoofdstad Tripoli. Dat meldt het hoofd van de Nationale Overgangsraad (NTC) Mahmoud Jibril donderdag tijdens een persconferentie.

Het is volgens Jibril voor de Overgangsraad onmogelijk om voor stabilisatie in Libië te zorgen zonder hulp en zonder financiële middelen. "Het gevecht is nog niet voorbij", aldus Jibril over de letterlijke en figuurlijke strijd tegen het 42-jaar oude bewind van Muammar Kaddafi.

Tijdens dezelfde persconferentie, die live werd uitgezonden, beloofde de Italiaanse premier Silvio Berlusconi bijstand aan de Libiërs. Italië gaat per direct olie en gas gratis beschikbaar stellen aan Libische huishoudens en geeft 350 miljoen dollar aan bevroren Libische tegoeden vrij.

Gevechten

Hoewel Kaddafi sinds afgelopen weekend, toen de rebellen die al zes maanden vechten tegen zijn regime Tripoli bestormden, spoorloos is, zijn de bloedige gevechten nog niet ten einde.

Donderdag hadden onder meer beschietingen over en weer plaats in Abu Salim, een district in de hoofdstad van Libië waar Kaddafi nog steun geniet. In de straten van Abu Salim lagen zeker tien lijken van strijders. Rebellen vanuit andere delen van Libië blijven toestromen naar Tripoli.

Geld

Een zakenman uit Benghazi heeft woensdag een geldbedrag van ongeveer 900.000 euro beschikbaar gesteld als beloning voor degene die Kaddafi “dood of levend” pakt.

De Nationale Overgangsraad belooft bovendien amnestie aan leden van het regime die zorgen voor het vastzetten van de zelfbenoemde ‘Gids van de Revolutie’.

Ratten

De in het nauw gedreven Kaddafi heeft 'zijn' volk donderdag in een gesproken boodschap opnieuw opgeroepen te vechten en de rebellen te ''vernietigen''. Hij noemde de opstandelingen die een einde lijken te hebben gemaakt aan zijn dicatoriale regime ''ratten, kruisvaarders en ongelovigen''.

De boodschap werd uitgezonden door een aantal televisiezenders die nog loyaal zijn aan de wankelende Libische leider. Kaddafi riep op tot een mars naar Tripoli om de hoofdstad te ''zuiveren''.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Rebellenraad aangekomen in Tripoli - SCHOKKENDE BEELDEN