AMSTERDAM - De Libische rebellen die al zes maanden vechten tegen het regime van Muammar Kaddafi hebben bij hun laatste opmars naar de hoofdstad Tripoli hulp gekregen van speciale eenheden.

Een NAVO-functionaris zegt donderdag tegen de Amerikaanse zender CNN dat troepen uit Frankrijk, Groot-Briitannië en Qatar de rebellen hebben bijgestaan.

De Britse minister van Defensie Liam Fox wil niet ingaan op de berichten dat Britse speciale eenheden actief meejagen op Kaddafi, maar bevestigt tegenover Sky News wel dat de NAVO opstandelingen ondersteunt op het gebied van inlichtingen om kolonel Kaddafi en andere overblijfselen van het regime op te sporen."

The Daily Telegraph schrijft dat Britse commando's van de SAS betrokken zijn bij de zoektocht naar Kaddafi.

Het militaire bondgenootschap heeft de inzet van troepen op de grond bij de burgeroorlog in Libië altijd openlijk afgewezen. Sinds maart voert de NAVO luchtaanvallen uit op militaire doelen en bewaakt het een wapenembargo.

Tactiek

Volgens de bron bij de NAVO hebben de Britse troepen de opstandelingen vooral geholpen “beter georganiseerd te raken”. Anderen zijn met de rebellen meegereisd door het land richting de hoofdstad en hielpen hen “hun tactiek te verbeteren”.

De NAVO heeft nog niet officieel op de berichten gereageerd.

Woensdag liet de alliantie weten zich te beraden op zijn nieuwe rol in Libië, nu de strijd tegen Kaddafi op zijn einde lijkt te lopen. De verwachting is dat de komende week een aantal mogelijkheden voor het ondersteunen van het land wordt gepresenteerd.

Stroomversnelling

De 'revolutie' in Libië kwam afgelopen weekend in een stroomversnelling terecht toen de rebellen na zes maanden van gevechten rond diverse steden met regeringstroepen van Kaddafi Tripoli bereikten. Dinsdagavond veroverden de oppositieleden het omvangrijke regeringscomplex Bab al-Aziziyah. Er wordt echter nog steeds gevochten tussen voor- en tegenstanders van het oude regime. Er zijn naar verluidt in de afgelopen dagen al enkele honderden doden gevallen.

Woensdagavond zei minister van Buitenlandse Zaken Abdul Ati al-Obeidi tegen het Britse Channel 4 dat Kaddafi volgens hem alle grip op de macht kwijt is en dat de overgebleven loyalisten en verloren strijd vechten.

Van de kolonel zelf ontbreekt sinds de 'strijd om Tripoli' ieder spoor. In de nacht van dinsdag op woensdag klonk nog wel zijn stem op lokale zenders in Tripoli. In een audioboodschap zei hij dat zijn vertrek uit Bab-al-Aziziyah een "strategische zet" is en dat er weinig aan de hand is in Tripoli.

Alles over de gebeurtenissen in Libië

Volg Twitterberichten over Libië