AMSTERDAM - BEIROET - Tanks van het Syrische leger hebben woensdag de oostelijke stad Deir el-Zor aangevallen.

Tientallen mensen werden gearresteerd. Dat hebben activisten gezegd.

Ondertussen ligt het regime van de Syrische president Bashar Assad zwaar onder vuur vanuit de internationale gemeenschap, die dreigt met een wapenembargo en strengere sancties.

De opstand in Syrië duurt na al meer dan vijf maanden en er zijn geen tekenen dat er snel een eind aan komt. President Assad probeert met harde hand de protestbeweging de kop in te drukken. Inmiddels zijn er sinds het begin van de opstand al meer dan 2200 mensen omgekomen, zeiden de Verenigde Naties.

Concept-resolutie

Europese landen en de Verenigde Staten hebben dinsdag een concept-resolutie opgesteld en voorgelegd aan de VN-Veiligheidsraad. In de resolutie wordt opgeroepen tot een wapenembargo en andere sancties die ervoor moeten zorgen dat er een einde komt aan het geweld.

Assad haalt zijn schouders op over de internationale veroordeling en oproepen om af te treden. Hij blijft er bij dat gewapende bendes en boeventuig achter het geweld zitten.

Het Syrische persbureau SANA gaf woensdag foto's vrij van veertien ontbindende lijken. Volgens SANA ging het om de lichamen van mensen die door 'gewapende terreurgroepen' zijn ontvoerd en gemarteld. De lichamen zouden zijn gedumpt in de stad Homs, een bolwerk van protest.