TRIPOLI - Libische rebellen vermoeden dat Muammar Kaddafi zich mogelijk in het zuiden van hoofdstad Tripoli schuilhoudt.

In het gebied zijn inmiddels gevechten uitgebroken.

''We denken dat Kaddafi zich ergens verstopt in Tripoli. Hij is waarschijnlijk in de wijk al-Hadhba al-Khadra'', zegt rebellenleider Abdulrahman tegen Reuters. Hij voegde eraan toe dat er nu in die wijk ook wordt gevochten.

De rebellenleiders maken woensdag bekend dat ze amnestie zullen verlenen aan iedereen die bijdraagt aan het vastzetten of vermoorden van Kaddafi.

Complex

Persbureau Reuters maakt ook melding van bombardementen door pro-Kaddafi-strijders in het centrum van Tripoli en rond het 'gevallen' regeringscomplex van de Libische leider. Dinsdagavond claimden de rebellen nog de hele stad onder controle te hebben.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldt op gezag van een rebellenwoordvoerder dat de oppositie "95 procent van Tripoli in handen heeft".

Sinds de rebellen die vechten tegen het 42-jaar oude dictatoriale regime van Kaddafi zaterdagavond Tripoli bereikten, is de dictator spoorloos.

Hotel

Ook de wijk al-Mansoura en een gebied rond het hotel Rixos, waar 35 buitenlandse journalisten vast worden gehouden door aanhangers van Kaddafi, werden bestookt.

''De meeste beschietingen worden uitgevoerd door cellen van het regime die in de wijk Abu Salim zitten'', aldus een zegsman van de rebellen.

Bab al-Aziziyah

Dinsdagavond veroverden de opstandelingen het omvangrijke regeringscomplex Bab al-Aziziyah in de Libische hoofdstad. Kaddafi was daar niet meer aanwezig. Er gaan geruchten dat hij naar het buitenland is gevlucht, ook zijn er geluiden dat hij zich in het ondergrondse stelsel van Bab al-Aziziyah schuilhoudt.

In de nacht van dinsdag op woensdag zei Kaddafi in een audioboodschap, die door lokale media werd uitgezonden, dat hij zich om “strategische redenen” uit zijn bolwerk heeft teruggetrokken. Ook zei de zelfbenoemde ‘Gids van de Revolutie’ dat er weinig aan de hand is in Tripoli.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit onderwerp