DEN HAAG - Fractieleider Alexander Pechtold en Europarlementariër Marietje Schaake van D66 dringen er bij het kabinet op aan werk te maken van een zogenaamde 'routekaart' voor het Libië in het post-Kaddafi-tijdperk.

Volgens de sociaal-liberalen moet het kabinet-Rutte er binnen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Naties (VN) voor zorgen dat de internationale partners, waaronder ook de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga worden geschaard, “hun verantwoordelijkheid nemen”. Dat zegt de partij woensdag tegen NU.nl.

D66-voorman, en buitenlandwoordvoerder van zijn partij, Pechtold wil van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal weten hoe de belofte betrokken te zullen blijven bij het ‘nieuwe’ Libië zal worden waargemaakt. In juni nam de Tweede Kamer een motie van D66 daartoe aan.

Rosenthals ministerie laat desgevraagd weten vrijdag de vragen van D66 te zullen beantwoorden en niet eerder op de kwestie te reageren.

Wederopbouw

“De internationale partners moeten samen met de Libische overgangsraad en het Libische volk werken aan duurzame stabiliteit en wederopbouw van het land”, stelt EU-parlementariër Schaake. “Denk daarbij aan een nieuwe grondwet en vrije, eerlijke verkiezingen. Wij kunnen en moeten de bevolking helpen op weg naar een democratisch Libië.”

Pechtold benadrukt onder meer dat Kaddafi na zijn eventuele arrestatie moet worden overgebracht naar het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd.

Stroomversnelling

De ontwikkelingen in het Noord-Afrikaanse land zitten sinds het weekend in een stroomversnelling. Na zes maanden van betogingen tegen het zittende regime van Muammar Kaddafi en de daaruit voortgekomen burgeroorlog, bereikten tegenstanders van het bewind zaterdagavond hoofdstad en regeringsbolwerk Tripoli.

Dinsdagavond veroverden de rebellen het zeer omvangrijke en voorheen zwaarbewaakte regeringscomplex Bab al-Aziziyah. Hoewel nog niet helemaal zeker is hoe de situatie in het enorme ondergrondse stelsel van het complex is, lijken de rebellen in ieder geval boven de grond de controle te hebben. Dinsdagavond werd dan ook internationaal gesproken over de 'val van Bab al-Aziziyah'.

Spoorloos

Kaddafi zelf is echter spoorloos, op hem is een ware klopjacht door de rebellen gaande. In de nacht van dinsdag op woensdag zonden lokale media wel een audioboodschap uit waarin Kaddafi zou zeggen dat hij om 'strategische redenen' uit zijn bolwerk is vertrokken.

De rebellen worden in hun strijd tegen het regime sinds maart gesteund door de NAVO. Het militaire bondgenootschap voert luchtaanvallen uit op militaire doelen, met name Bab al-Aziziyah is zwaarbestookt, en bewaakt een wapenembargo.

De NAVO ontkende dinsdag stellig dat het voor de rebellen de weg naar Tripoli heeft geplaveid. De alliantie liet weten dat Kaddafi geen doelwit is van de missie.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit onderwerp