TRIPOLI - Het vertrek van Kaddafi uit zijn commandocomplex en residentie Bab al-Aziziya in Tripoli was een tactische manoeuvre.

Dat zou de Libische dictator hebben gezegd tegen een lokaal radiostation in Tripoli,

Lokale media die loyaal zijn aan Kaddafi, zonden in de nacht van dinsdag op woensdag audioboodschappen uit, waarin de leider onder meer claimde dat hij een inspectietocht had uitgevoerd in Tripoli.

''Ik heb me een beetje begeven in Tripoli, op discrete wijze, zonder dat mensen mij hebben gezien'', zo citeerde de tv-zender al-Rai de boodschap.

Kaddafi zou verder een oproep hebben gedaan aan Libiërs om de hoofdstad uit te kammen en te ontdoen van ''verraders'', waarmee de rebellen worden bedoeld.

Beluister hier de audioboodschap (met Engelse vertaling):

Tactisch

Kaddafi omschreef de aftocht van zijn troepen dinsdag uit zijn hoofdkwartier Bab al-Aziziya in een andere audioboodschap, die werd verspreid door een lokaal radiostation in Tripoli, als een ''tactische manoeuvre''.

Kaddafi gaf aan dat het complex vrijwel volledig was verwoest tijdens 64 NAVO-bombardementen. In de audioboodschap stelde hij verder dat hij als martelaar of overwinnaar uit de strijd zal komen.

Locatie Bab al-Aziziyah in Tripoli:


Grotere kaart weergeven

Openbaar

Sinds 12 juni is Kaddafi niet meer in het openbaar verschenen. In de afgelopen dagen verloor zijn regime de controle over grote delen van de hoofdstad Tripoli. Van Kaddafi ontbreekt elk spoor, maar de rebellen vermoeden dat hij nog steeds in of vlakbij Tripoli is.

De regering van Nicaragua liet weten dat ze bereid is Kaddafi asiel te geven, als hij daarom zou vragen. Waarnemers noemden Nicaragua al langer als een mogelijk toevluchtsoord voor Kaddafi, naast landen als Zimbabwe, Angola en Cuba.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit onderwerp