TRIPOLI - Bab al-Aziziya, het laatste bastion en de residentie van Muammar Kaddafi in Tripoli, is dinsdag bestormd en ingenomen door rebellen. Van de 'Gids van de Revolutie' en zijn zonen was echter geen spoor te bekennen.

Volgens de van oorsprong Libische defensieanalist Noman Benotman is Kaddafi's hoofdkwartier gebouwd op een stelsel van ondergrondse bunkers en gangen tot 30 kilometer lang. Sommige tunnels leiden mogelijk zelfs tot aan de Middellandse Zeekust.

De aanwezigheid van vluchtwegen kan verklaren dat Kaddafi's zoon Saif al-Islam zich dinsdagavond nog in het uitgestrekte complex liet filmen, maar dat hij woensdag van de aardbodem lijkt verdwenen.

Benotman, werkzaam bij de Britse denktank Quilliam, noemt Bab al-Aziziya 'Kaddafi's Pentagon'. Het was het door dikke, olijfgroene muren omgeven centrum van Kaddafi's politieke en militaire macht. Het was ook de belangrijkste woonplek voor de familie Kaddafi. Er zijn kazernes en de hoofdkwartieren van veiligheidsdiensten gevestigd.

Groot belang

Volgens Benotman is de val van Bab al-Aziziya (Schitterende Poort) daarom van groot belang, zelfs als de Kaddafi's er niet worden gevonden. De inname is volgens hem een symbolische nederlaag voor het oude regime.

Al voor de verovering was vrijwel elk pand verwoest of beschadigd. Gevechtsvliegtuigen van de NAVO begonnen het naar schatting 6 vierkante kilometer grote hoofdkwartier op 20 maart te bombarderen.

Net als de Verenigde Staten deden in 1986, toen de antiwesterse Kaddafi verdacht werd van betrokkenheid bij een aanslag op een discotheek in Berlijn waar veel Amerikanen kwamen.

Openbaar

Muammar Kaddafi is voor het laatst op 12 juni in het openbaar gezien. En hoewel niet duidelijk is waar hij zich de afgelopen tijd ophield, gaan de rebellen er vanuit dat hij nog steeds in of vlakbij Tripoli is.

Sommige waarnemers denken echter dat Kaddafi naar een andere plek in het land is gevlucht, mogelijk om de strijd voort te zetten.