AMSTERDAM - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle doet dinsdag een oproep aan de Verenigde Naties (VN) om een resolutie in te stellen die ervoor zorgt dat alle bevroren Libische tegoeden worden vrijgegeven.

Dat meldt persbureau AP.

Eerder op de dag liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu al weten dat zijn land de Libische tegoeden zo snel mogelijk vrijmaakt ten behoeve van de rebellen.

De Libische centrale bank en de Libische investeringsautoriteit hebben geld uitstaan in een groot aantal landen. Veel van die tegoeden zijn sinds het begin van de opstanden tegen het zittende regime en de daaruitvoortgekomen burgeroorlog bevroren.

Nederland

Nederland bevroor in maart "veel" Libisch geld. Hoeveel Kaddafi in Nederland had uitstaan wilde minister van Financiën Jan Kees de Jager toen niet bekendmaken.

Eerder deze maand gaf Nederland geeft een deel van het geld, 100 miljoen euro, vrij. Dat gebeurde op verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die met het geld medicijnen zal verspreiden onder de Libische bevolking.