TRIPOLI - Saif al-Islam Kaddafi, zoon van de Libische dictator Muammar Kaddafi die door het Internationaal Strafhof wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, is in tegenstelling tot eerdere berichten nog op vrije voeten.

Dat bleek in de nacht van maandag op dinsdag.

Het Franse persbureau AFP en de Britse omroep BBC melden dat Saif al-Islam bij het uitgestrekte commandocomplex van Kaddafi in Tripoli een verklaring had afgelegd tegen diverse verslaggevers in het hotel Rixos en bij Bab al-Azizyah, het commandocomplex van zijn vader in Tripoli.

"Het was een val", aldus Kaddafi's meest invloedrijke zoon tegen een verslaggever van de BBC. "We hebben de ruggegraat van de rebellen gebroken."

Strafhof

Het Internationaal Strafhof (ICC) laat dinsdag in een reactie weten dat het de arrestatie van Saif al-Islam nooit heeft bevestigd. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC had eerder gemeld dat de zoon van Kaddafi was gearresteerd.

Tegen persbureau Reuters zegt het Strafhof nu dat het nooit een officieel bericht van de arrestatie heeft ontvangen. De rebellenraad gaf "verschillende antwoorden", luidt de verklaring van het Strafhof. "Het was allemaal wat onduidelijk."

De voorzitter van de Libische Nationale Overgangsraad Waheed Burshan reageert dinsdagochtend tegenover de Arabische nieuwszender al-Jazeera op wat hij noemt de ontsnapping van Saif al-Islam.

Burshan benadrukt dat Kaddafi's zoon echt was gearresteerd en zegt niet te kunnen verklaren hoe hij is ontsnapt.

Muammar Kadaffi

Saif al-Islam meldde verder aan de verslaggevers dat Muammar Kadaffi het goed maakt en nog altijd in Tripoli zou zijn. Van de Libische leider ontbreekt echter ieder spoor.

Volgens de 39-jarige zoon van Kaddafi staat de hoofdstad nog altijd onder controle van troepen die loyaal zijn aan het Kaddafi-bewind.

Saif al-Islam Kaddafi en zijn vader worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft arrestatiebevelen tegen hen uitgevaardigd.

Alle berichten over Libië

Nieuwsdossier: Onrust Midden-Oosten

Chronologie van de opstand in Libië

Volg Twitterberichten over dit onderwerp via NUlive

Saif al-Islam toch niet gearresteerd