BRUSSEL - Rusland maakt zich ernstige zorgen over de militaire campagne van de NAVO in Libië.

De lidstaten die deelnemen aan de luchtaanvallen in het Noord-Afrikaanse land overschrijden het doel van de VN-resolutie die de aanvallen toestaat, zei een anonieme Russische diplomaat dinsdag.

Moskou verlangt een onderzoek van de Verenigde Naties naar een NAVO-luchtaanval die eerder deze maand het leven zou hebben gekost aan 85 Libische burgers, zei de diplomaat.

De NAVO ontkent dat er bij de aanval burgerdoden zijn gevallen en zegt dat alle slachtoffers militairen of huurlingen waren.

Grote moeite

Rusland heeft grote moeite met NAVO-aanvallen op andere dan militaire doelwitten, zoals onlangs op de belangrijkste televisiezender en de luchthaven van Tripoli.

Ook andere landen scharen zich achter de kritiek van Rusland en zijn van mening dat de NAVO het mandaat van de VN-Veiligheidsraad met voeten treedt.

Het bondgenootschap zelf blijft onbewogen onder de kritiek. "We kiezen de kant van het volk", zei NAVO-kolonel Roland Lavoie dinsdag. "Wanneer we een tank treffen, doen we dat omdat we beseffen dat deze een bedreiging vormt voor de plaatselijke bevolking."