AMSTERDAM - De bewindvoerders in Egypte moeten hun aanklachten tegen een 26-jarige blogster onmiddellijk laten vallen. Daartoe roept mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag op.

De 26-jarige blogster en activiste Asmaa Mahfou werd zondag gearresteerd na kritische uitlatingen op Twitter en Facebook over het leger, dat sinds de val van president Hosni Mubarak op 11 februari het tijdelijke bewind voert over Egypte.

Mahfouz uitte op de sociale netwerksites haar zorgen over het rechtssysteem in Egypte en over recente acties van de militaire strijdkrachten. Daarop volgde een aanklacht wegens ‘belediging van het leger’ en het ‘aansporen tot geweld’.

Een van de ‘gewraakte’ uitspraken op Twitter luidde: “Als het rechtssysteem niet werkt, moet niemand ervan opkijken dat er gewapende groepen ontstaan die gaan moorden. Zo lang er geen rechten zijn is er geen rechtvaardigheid en kan er van alles gebeuren.”

Aanzetten

Volgens directeur van de afdeling Midden-Oosten en Noord Afrika van Amnesty International Malcolm Smart staat Mahfouz terecht voor het posten van kritische commentaren die “op geen enkele manier aanzetten tot geweld”.

“Het besluit van de Egyptische autoriteiten om Mahfouz voor een militaire rechtbank te laten komen lijkt bedoeld om de boodschap uit te dragen dat kritiek op de autoriteiten niet wordt getolereerd. De aanklachten tegen haar moeten onmiddellijk worden ingetrokken”, aldus Smart in een persverklaring.

Volgens Smart hebben burgers voor de militaire rechtbank geen enkele garantie op een eerlijk proces. “Deze rechtbanken zijn fundamenteel oneerlijk.”

Borgtocht

Mahfouz is inmiddels op borgtocht vrijgelaten, een datum voor het proces is nog niet bekend. Als ze schuldig wordt bevonden, kan de activisten een celstraf van maximaal drie jaar opgelegd krijgen, meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera zondag al.

De jonge activiste ontkende na haar voorlopige vrijlating alle aantijgingen en liet weten niet van plan te zijn om te gaan zwijgen. Sindsdien maakt ze ook weer volop gebruik van microblog Twitter.

“Ik ben niet bang en ik zal niet zwijgen. Ik blijf de straat op gaan en de foute dingen die ik zie bekritiseren”, zo tekende al-Jazeera op uit haar mond.

Mubarak

Asmaa Mahfouz was een van de gezichten van de online opmaat naar de miljoenenmarsen in Egypte die uiteindelijk leidden tot de val van het dertig jaar oude autoritaire bewind van Mubarak.

Tegen de oud-president loopt momenteel een proces wegens vermeende corruptie en zijn betrokkenheid bij de vele gewonden en 850 doden tijdens de betogingen tegen zijn bewind.

Video-boodschap (Engels ondertiteld) van Asmaa Mahfouz in januari waarin ze Egyptenaren oproept om op te komen voor hun rechten:

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten