DAMASCUS - Syrië heeft vrijdag opnieuw hard ingegrepen tegen demonstranten, die na het middaggebed de straat op waren gegaan. Zeker 16 mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

In de stad Hama werden twee jongeren doodgeschoten bij protesten tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Dat meldden bewoners in de stad.

Hama geldt als een van de belangrijkste bolwerken van het verzet. In de stad gingen leger en politie de afgelopen tijd fors tekeer om het verzet de kop in te drukken.

Ook elders in het land vielen doden door het optreden van het veiligheidsapparaat. Volgens Syrische mensenrechtenactivisten vielen in Aleppo zeker vier doden, één in Homs, minstens vijf in buitenwijken van Damascus en twee in de noordwestelijke provincie Idlib aan de grens met Turkije.

Ook in Deir al-Zor aan de grens met Irak en in Latakia en Banias aan de Middellandse Zee was het onrustig.

Geen handel

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft landen opgeroepen geen handel meer te drijven met het Syrische bewind.

Ze noemde daarbij China, India en Rusland. Clinton zei ook dat Syrië beter af zou zijn zonder Assad, maar riep hem niet expliciet op af te treden. Mogelijk doet Washington dat binnenkort alsnog.

Syriërs betogen al sinds februari tegen Assad. Het einde van het vrijdaggebed wordt in veel plaatsen aangegrepen om massaal de straat op te gaan. Volgens mensenrechtenactivisten vielen er al zeker 2000 doden bij de onderdrukking van de protesten.