DAMASCUS/NEW YORK - Het Syrische leger heeft donderdag aanvallen uitgevoerd in zeker twee steden, om daar een einde te maken aan het verzet tegen het bewind van dictator Bashar al-Assad.

Het meest recente offensief concentreerde zich op de steden Saraqeb, nabij de grens met Turkije, en Qusayr in de westelijke provincie Homs.

Zeker 32 mensen zijn sinds woensdagavond om het leven gebracht, zo meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten donderdag.

De meeste slachtoffers waren te betreuren in Baba Amro, een wijk van de stad Homs. Hier zouden 19 mensen zijn doodgeschoten. Er zou onder meer met machinegeweren zijn geschoten op burgers.

Het leger en leden van de gevreesde inlichtingendiensten van Assad vielen donderdag bij zonsopgang Saraqeb binnen. Hier zouden al weken dagelijks protesten tegen het regime worden georganiseerd na het avondgebed. Meer dan 100 mensen zouden zijn opgepakt, onder wie 35 kinderen.

Deir-al Zor

In de oostelijke stad Deir-al Zor en in de noordwestelijke stad Idlib zouden in totaal acht mensen zijn doodgeschoten. In Qusayr kwamen vijf mensen om.

Sinds het begin van de betogingen in maart zijn er volgens volgens oppositieorganisaties al meer dan 2000 mensen om het leven gebracht in Syrië.

Woensdag leek het erop dat het leger zich terug had getrokken uit Hama, een van de belangrijkste bolwerken van het verzet. Maar donderdag werden er weer tanks waargenomen in de stad, waar troepen van Assad in de afgelopen periode vele mensen vermoordden.

Bekijk alle reacties op de onrust in Syrië op Twitter via NUlive