TRIPOLI/LONDEN - De Libische Nationale Overgangsraad (NTC) heeft samen met Groot-Brittannië een plan opgesteld over de te volgen koers na de val van leider Muammar Kaddafi.  

Dat berichtte de Britse krant The Times maandag.

In het document van 70 pagina's staat onder meer dat de huidige infrastructuur van het regime zoveel mogelijk intact zal blijven om te voorkomen dat het land in chaos vervalt, zoals in Irak gebeurde na de val van Saddam Hussein. 

Verder verwacht de NTC dat het er niet in zal slagen Kaddafi af te zetten, maar dat de steun voor hem van binnenuit afbrokkelt en het regime uiteindelijk instort. Ook dat Kaddafi omkomt door NAVO-bombardementen is onwaarschijnlijk. Een revolutie of een staatsgreep is waarschijnlijker, aldus het plan.

In gevaar

De NTC in Benghazi heeft het bestaan van het plan bevestigd, maar vroeg de krant geen details vrij te geven, omdat die het leven van NTC-aanhangers in Tripoli in gevaar zouden kunnen brengen.

Zo wordt er met financiële steun van de Verenigde Arabische Emiraten een speciale gevechtseenheid voor Tripoli opgesteld van 10.000 tot 15.000 man om Tripoli in te nemen. In de hoofdstad zouden de rebellen inmiddels ruim 8600 aanhangers hebben, onder wie 3255 in het leger van Kaddafi.

De eerste uren na een eventuele val staan ook op papier. Dan moeten de belangrijkste veiligheidsdiensten, telecommunicatie, elektriciteit en transport worden veilig gesteld.

De NTC stelde dat het gelekte plan een van de eerste versies is en er een uitgebreider plan in de maak is.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten