AMSTERDAM - Een zoon van de Libische leider Muammar Kaddafi zou zijn omgekomen bij een luchtaanval van de NAVO op de west-Libische stad Zlitan.

Dat beweren Libische rebellen die tegen het regime van Kaddafi vechten vrijdag, meldt het Franse persbureau AFP. Een woordvoerder van de opstandelingen baseert zich tegenover het persbureau op spionnen uit de omgeving van Kaddafi.

Het zou gaan om Kaddafi's zesde zoon Khamis. Bij het bombardement zijn volgens de rebellen nog 32 mensen om het leven gekomen.

Niet bevestigd

Het Libische regime ontkent de dood van Khamis, meldt persbureau Reuters. "Het is een vuile manier om hun (de NAVO, red.) misdaden in Zlitan te verbloemen", aldus regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim.

Het is niet mogelijk om de berichten van de rebellen te controleren, omdat journalisten maar zeer beperkt mogen werken in het Noord-Afrikaanse land. Ook de uitlatingen van de regering zijn moeilijk op waarde te schatten. Het regime weerspreekt nagenoeg ieder bericht over tegenslagen voor heen in eerste instantie.

De dood van Khamis is ook niet bevestigd door de NAVO. Een woordvoerder van de NAVO laat aan Reuters weten dat het militaire bondgenootschap zijn best doet om na te gaan over de zoon van Kaddafi inderdaad is omgekomen.

Commandant

Khamis diende na een training in Rusland als commandant van de gevreesde elite-eenheid Khamis Brigade in het Libische leger.

Eerder verloor Kaddafi vermoedelijk al een zoon, de 29-jarige Saif al-Arab, door een bombardement van de NAVO. Van hem was bekend dat hij lange tijd in Duitsland studeerde en zich niet bemoeide met politiek.

Later werd gemeld dat Saif al-Arab in het buitenland was ten tijde van de aanval en dus niet kon zijn omgekomen.

Kaddafi kreeg zeven zonen en een dochter bij zijn twee achtereenvolgende echtgenotes. Hij heeft naar verluidt ook twee kinderen geadopteerd.

Overzicht: De zeven zonen van Kaddafi

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Luchtaanval Zlitan