DAMASCUS - De Syrische president Bashar al-Assad heeft donderdag een decreet uitgevaardigd waarin hij toestemming geeft voor de oprichting van meerdere politieke partijen.

Die kunnen dan naast zijn Baathpartij gaan functioneren in het Arabische land. Dat meldde het staatspersbureau SANA.

De Syrische regering nam vorige maand al een wetsvoorstel aan om meerdere partijen toe te laten tot het politieke bestel. Door het decreet van Assad kan de wet meteen in werking treden, zonder stemming in het parlement.

De regels verbieden het onder meer een partij op te richten op basis van religie, tribale banden of regionale belangen. Ook een partij die discrimineert is niet toegestaan.

Provocatie

Frankrijk noemde de bekendmaking van Assad ''bijna een provocatie''. Volgens Alain Juppé, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, is het enige dat Syrië aan moet kondigen ''een einde aan het geweld tegen de burgerbevolking, die enkel de eigen rechten verdedigt''.

In Syrië wordt al maandenlang gedemonstreerd tegen het bewind van Assad. Een van de voornaamste eisen van de betogers is de toelating van meerdere politieke partijen.

Ook willen ze dat Assad opstapt. Die wil daar echter niet van horen en slaat hard terug: zeker 1700 Syriërs zijn al om het leven gekomen bij de demonstraties.

Publieke parken

Woensdag liep het in de stad Hama uit op gewelddadigheden. Daar kwamen volgens ooggetuigen zeker dertig mensen om het leven toen de veiligheidsdiensten een protestbijeenkomst bestormden.

''De lichamen van de dertig mensen die zijn gedood, zijn begraven in publieke parken'', aldus de getuige. Ook zouden er veel mensen gewond zijn geraakt.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg alle twitterberichten over Syrië via NUlive