NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is maandagavond in spoedzitting bijeen gekomen om het geweld in Syrië te bespreken.

Het leger in het Arabische land zet al twee dagen grof geschut in tegen betogers die het vertrek van president Bashar al-Assad eisen. Mogelijk zijn al enkele honderden mensen omgekomen.

Duitsland had tot de speciale zitting van het VN-orgaan opgeroepen. Westerse landen willen de druk op het Syrische regime verder opvoeren.

De raad probeert het al weken vergeefs eens te worden over een veroordeling van het Assadbewind, dat volgens mensenrechtengroepen sinds het begin van de opstand al meer dan 1600 slachtoffers heeft gemaakt. Rusland en China willen het Westen geen voorwendsel geven voor een militaire interventie zoals in Libië.

Conceptresolutie

De conceptresolutie die westerse landen hebben ingebracht, voorziet niet in sancties tegen Syrië. Ook bevat de tekst geen opdracht aan het Internationaal Strafhof in Den Haag tot onderzoek naar de politieke leiding van Syrië, zoals in het geval van Libië wel gebeurde. Het ICC heeft inmiddels een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Libische leider Muammar Kaddafi.

Tijdens de zitting achter gesloten deuren heeft een hoge VN-functionaris de 15 lidstaten van de raad bijgepraat over de situatie in Syrië, aldus diplomaten na afloop.

Doden

Zo zijn er alleen al zondag bij een militair offensief meer dan 140 doden gevallen. Sinds het begin van de opstand in maart zijn 12.000 mensen opgepakt, 3000 verdwenen.

Volgens diplomaten hebben alle landen hun bezorgdheid geuit over het bloedvergieten, zodat de noodzaak tot handelen steeds breder wordt aanvaard. Mogelijk komt de raad dinsdag opnieuw bijeen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier