AMSTERDAM - Het Egyptische leger heeft maandag tanks ingezet om de overgebleven actievoerders op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro, epicentrum van de betogingen tegen het regime van oud-president Hosni Mubarak, te verdrijven.

Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera maandag op gezag van de Egyptische staatstelevisie. Naar verluidt heeft het leger waarschuwingsschoten gelost om de overgebleven actievoerders, die roepen om meer democratie, weg te jagen.

Van de paar honderd betogers die nog in tenten op het Tahrirplein verbleven, verzet een aantal zich maandag tegen het leger. Volgens een ooggetuige zijn veel anderen naar een nabij gelegen moskee gevlucht.

De betogers, aanhangers van zestien politieke partijen en bewegingen, hadden zondag hun 'sit-in' opgeschort wegens het begin van de islamitische vastenmaand de ramadan.

Een verslaggever van al-Jazeera meldt dat het plein vol is met soldaten en tanks."In feiten hebben ze iedereen verdreven. Sommige mensen proberen wel terug te keren naar het plein, maar het leger blijft doorgaan."

Videobeelden van de legeractie:

Revolutie

Het Tahrirplein was nadat in januari van dit jaar de massabetogingen tegen het dertig jaar oude autoritaire bewind van Hosni Mubarak losbarstte, het epicentrum van de Egyptische revolutie. De betogingen leidden op 11 februari tot de val van het Mubarak-bewind.

De sindsdien overgebleven actievoerders eisen een verder gaande zuivering van de regering van leden van het oude regime. Ook eisen ze dat agenten die betrokken waren bij de dood van demonstranten tijdens de volksopstand vervolgd worden.

Vervolging

Ook vinden veel Egyptenaren dat het leger de strafrechtelijke vervolging traineert van leden voormalige regime die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van betogers tijdens de volksopstand in januari en februari.

Vorige maand braken in Caïro gevechten uit toen betogers die wilden optrekken naar het militair hoofdkwartier werden aangevallen door mannen met messen, stokken en knuppels. Er vielen honderden gewonden voordat ordetroepen de menigten met traangas uiteenjoegen.

Mubarak

De rechtszaak tegen Mubarak, zijn zonen en andere leiders van het oude regime begint aanstaande woensdag. De 83-jarige oud-president is beschuldigd van corruptie en betrokkenheid bij de dood van vele betogers tijdens de opstanden.

Doorgang van het proces lijkt echter nog enigszins onzeker, omdat de oud-dictator naar verluidt weigert te eten.

Overzicht van het tijdperk van Mubarak

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Leger veegt Tahrirplein schoon