BRUSSEL - De Europese Unie verscherpt de sancties tegen het bewind in Syrië, naar aanleiding van het bloedbad van zondag in de stad Hama.

Dat heeft een woordvoerder van EU-buitenlandvertegenwoordiger Cathy Ashton maandag bekendgemaakt.

Nog eens vijf hoge regeringsfunctionarissen, die betrokken zouden zijn bij het neerslaan van de protesten van de oppositie, krijgen een reisverbod naar de EU en hun tegoeden in Europa worden bevroren.

De EU-landen zijn het hierover maandag eens geworden. Vorige maand waren soortgelijke sancties al afgekondigd tegen een 30-tal andere leden van het bewind.

Hervormingen

Volgens Ashton is het regime van president Assad niet bereid om de hervormingen door te voeren die het heeft beloofd.

Ashton stelt dat de Syrische overheid de burgerbevolking moet beschermen en dat het geweld hervormingen in de weg staat. Zij roept Damascus op de vrijheid van meningsuiting te respecteren, politieke gevangenen vrij te laten en een dialoog met de oppositie aan te gaan.

De EU dreigt met zwaardere sancties als het bewind in Damascus op de huidige weg blijft voortgaan.

VN

Ashton roept de Veiligheidsraad van de VN, die later maandag in spoedzitting bijeenkomt, op om dezelfde maatregelen te nemen. ''Het is tijd voor de Veiligheidsraad om een duidelijk standpunt in te nemen over het geweld'', aldus Ashton.

Rusland en China hebben aangegeven VN-sancties tegen Syrië in de raad te zullen blokkeren, en ook enkele andere leden voelen er weinig voor. Alleen de EU en de VS hebben tot nog toe strafmaatregelen afgekondigd.

Militaire interventies

Eerder op de dag heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, al gepleit voor ''meer internationale druk'' op Syrië. Hij sluit echter een militaire interventie in het Arabische land uit.

Hague reageerde voor de BBC op het hardhandige optreden van het Syrische leger tegen betogers zondag in de stad Hama. Daarbij zijn volgens mensenrechtenactivisten en bronnen in ziekenhuizen zeker 97 mensen omgekomen.

Hama:


Grotere kaart weergeven

Rusland

Rusland zegt ''ernstig bezorgd'' te zijn over het grote aantal doden en gewonden in Hama.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou noemde het gebruik van geweld tegen burgers en ''vertegenwoordigers van de staatsstructuren'' onaanvaardbaar.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten