DAMASCUS - Medewerkers van militaire inlichtingendiensten en inwoners van de stad Deir al-Zor in het oosten van Syrië zijn in de nacht van donderdag op vrijdag slaags met elkaar geraakt.

Dat hebben getuigen laten weten.

De gevechten zouden zijn uitgebroken, nadat vijf betogers waren gedood.

Tanks zijn de stad binnengetrokken, meldde een bewoner, terwijl op de achtergrond machinegeweervuur klonk. De gevechten gingen vrijdag overdag door, aldus de bewoner, waarbij de gevechten zich concentreren in het noordwesten van de stad.

Armste provincies

In Syrië zijn er al maandenlang betogingen tegen het regime van president Bashar al-Assad. Daarbij zouden volgens mensenrechtenorganisaties al 1600 mensen zijn omgekomen.

De provincie Deir al-Zor aan de grens met Irak produceert het meeste olie van het land, maar is een van de armste provincies. Ze wordt geteisterd door droogte en mismanagement van staatsinstanties.

'Saboteurs'

Syrische staatsmedia stelden vrijdag dat 'saboteurs' een aanslag hebben gepleegd op een oliepijplijn in de stad Homs in het midden van het land. In de pijplijn zou een groot gat zijn ontstaan. Het staatspersbureau SANA repte over een terreurdaad. Er stroomt olie uit het gat op landbouwgrond, aldus SANA.

In Homs staat een olieraffinaderij. Net als in Deir al-Zor zijn er in Homs hevige protesten tegen het regime van Assad geweest.

Profiel Syrië