BEIROET - Syrische troepen hebben woensdag in een buitenwijk van Damascus het vuur geopend op tientallen mensen.

Zeker acht mensen die probeerden de militairen tegen te houden door stenen en brandende autobanden naar ze te gooien zijn daarbij gedood, meldden activisten.

Het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten zei dat de bewoners van de buitenwijk Kanaker blokkades probeerden op te werpen om de tanks en de bulldozer die de wijk in wilden trekken tegen te houden.

Tientallen mensen raakten gewond en zijn behandeld in moskeeën die bewoners hebben ingericht als hospitalen. De raid vond plaats nadat elektriciteit en telefoonlijnen waren afgesloten.

Gemeenteraden

Dinsdagavond steunde het Syrische kabinet een wetsvoorstel dat het voor nieuwe politieke partijen mogelijk maakt in het parlement en gemeenteraden te komen. De regerende Baath-partij heeft al decennialang een monopoliepositie in het Syrische politieke leven.

Maandag steunde het kabinet al een voorstel waarin de vorming van nieuwe partijen naast de Baath-partij wordt toegestaan - een belangrijk punt voor de protestbeweging. Het lijkt er vooralsnog echter niet op dat de beloftes de betogingen zullen doen afnemen.

De volksopstand tegen president Bashar Assad, die bijna vijf maanden duurt, heeft al aan zeker 1600 mensen het leven gekost.

Profiel Syrië