BEIROET - De Syrische veiligheidsdiensten hebben donderdag ten minste acht mensen gedood. Dat hebben Syrische activisten gezegd. Daarnaast zijn tientallen mensen, onder wie artiesten en intellectuelen, gearresteerd.

Ten minste zeven mensen werden gedood in de regio Jabal al-Zawiyah in de provincie Idlib, aldus activist Mustafa Osso.

Het Syrische leger voert al wekenlang operaties uit in Idlib, vermoedelijk om te voorkomen dat Syrische burgers naar het nabijgelegen Turkije vluchten.

Duizenden Syriërs zijn reeds de Turkse grens over gevlucht en de beelden van de vluchtelingenkampen aldaar hebben het regime van president Bashar Assad ernstig in verlegenheid gebracht.

Doodgeschoten

Volgens de Lokale Coördinatiecomités, die helpen bij de organisatie van de antiregeringsprotesten, is donderdag in de provincie Deir el-Zour nabij de grens met Irak een man doodgeschoten. Hij verloor het leven toen de veiligheidsdiensten het vuur openden op een groep demonstranten.

Een vreedzaam protest in Damascus is woensdagavond uiteengeslagen door de veiligheidsdiensten, aldus Ammar Qurabi, het hoofd van de Nationale Organisatie voor Mensenrechten.

De demonstratie tegen het regime van Assad viel samen met een betoging van aanhangers. Alleen de tegenstanders van Assad werden aangepakt, aldus Qurabi. Volgens hem bewijzen de arrestaties dan ook dat de hervormingsbeloftes van het regime slechts 'inkt op papier zijn'.